WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER

Ben je of ken je iemand in je omgeving die zorgt voor een gezinslid met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen en woon je in Twente? Check dan deze site! De eerste week van juni staat namelijk helemaal in het teken van jou!

Nieuws

In de week van de mantelzorg wordt hier elke (werk)dag een verhaal van, voor en over jonge mantelzorgers gedeeld. 

7-6 Afsluiting week van de jonge mantelzorger

 

Wat een media aandacht was er landelijk voor het thema jonge mantelzorg. Gedurende de week kwamen er diverse ervaringsverhalen voorbij via talkshows, items, radio, jeugdjournaal, onze website en nog veel meer! Super! Afgelopen week was de week van de jmz. Mocht jij een papa, mama, broer of zus hebben voor wie je mantelzorgt? Kijk dan snel bij Support en kijk welke ondersteuningsactiviteiten er voor jou zijn? 

Hieronder nog even een overzicht van de diverse reportages:

Op1

Jeugdjournaal

EenVandaag

Radio1

Youtube - Ministerie van VWS

Hart van Nederland

Logo TWVDJMZ 2020.png


6-6 Reportage Jeugdjournaal: Cathelijne zorgt extra voor haar broer Onno

 

Kinderen met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus hebben een extra zware tijd gehad. Ze hebben nog meer zorg moeten geven dan normaal, omdat opvangplekken dicht zijn geweest.

Cathelijne van 14 zorgt voor haar broer Onno van 12. Hij heeft een verstandelijke beperking. Cathelijne probeert hem zoveel mogelijk te helpen met dingen die hem niet alleen lukken. Verder doet ze vaker klusjes.

Normaal gesproken gaat Onno 6 of 7 dagen in de week naar een kinderopvang. Door het corona-virus was de opvang gesloten en bleef Onno thuis. Hierdoor moest Cathelijne meer voor hem zorgen en had ze minder tijd voor zichzelf.

 

Kijk haar verhaal terug via: 

https://jeugdjournaal.nl/…/2336050-cathelijne-zorgt-extra-v….

101711471_10158434185370960_191851228425


5-6 Wat betekent het om op te groeien als jonge mantelzorger? 

 

Van de week was de derdejaars stagiaire en ervaringsmaatje Justin van JMZ Go! live op NieuwsBV van BNNVara. Hij en zijn ‘collega-jonge mantelzorgers’ Marjet en Renske gaven een super duidelijke uitleg over wat jonge mantelzorg inhoud!

 

En dat is zeker niet alleen het zorgen voor een ander, maar ook je soms zorgen maken over degene die ziek/bepekt is en in sommige gevallen ook een stukje zorg of aandacht moeten missen in je gezin, omdat er (vaak onbewust) veel zorg en aandacht in gezinnen gaat naar degene die ziek is.

 

De moeite waard om even terug te kijken via:

 

https://www.nporadio1.nl/…/59525-2020-06-01-de-week-van-de-… 

Screenshot_20200601-202908_Chrome_edited


5-6: Het verhaal van Deveney [met dank aan Mediant]

We ontmoeten Deveney uit groep 7 en haar moeder Suzan bij hen thuis voor het interview. Deveney wil het interview graag alleen doen, dus zoeken we samen een rustig plekje. Als we het gesprek beginnen en Deveney de vraag stellen of ze weet wat een mantelzorger is lacht ze verlegen en zegt: “nee eigenlijk niet”. We leggen haar uit dat een mantelzorger voor iemand anders zorgt. Deveney zegt: oh, dan ben ik dus ook een mantelzorger!

 

Deveney zorgt namelijk zo af en toe voor haar moeder, dit omdat haar moeder een depressie heeft. Zelf geeft Deveney aan dat haar moeder op dit moment niet gelukkig is, en daardoor bijvoorbeeld soms vaker boos wordt of zelfs erg verdrietig is. Deveney legt uit: “Als mama er dan doorheen zit probeer ik haar te helpen. Ik laat haar dan met rust, maar soms doe ik ook dingen voor haar. Dan zet ik bijvoorbeeld koffie, geef ik de katten eten, of ga ik haar voeten masseren.” Ik houd dus wel veel rekening met mijn moeder, en dat gaat goed. Mijn broertje vindt het lastiger om rekening met haar te houden. Hij heeft namelijk autisme en ADHD.

 

Deveney vertelt: “Omdat mijn broertje zo druk is, kost dat voor mij ook veel energie. We hebben wel veel lol samen, maar hij maakt me bijvoorbeeld s ‘ochtends soms wakker. Dan danst hij in mijn kamer, terwijl ik nog lekker wil slapen. Dat is moeilijk om mee om te gaan.” Als we doorvragen naar de problematiek die haar broertje ervaart vertelt ze verder: “Hij heeft problemen met boosheid. Hij slaat bijvoorbeeld hard met deuren, en stampt op de trap en schreeuwt dan erg veel. Net als mijn moeder kan hij slecht tegen verandering.” Op het moment dat Deveney merkt dat er veranderingen zijn die misschien negatief uit kunnen pakken, dan probeert ze vooraf al over na te denken hoe ze dat kan oplossen.

 

Praten met anderen over dit onderwerp vindt ze best lastig. Vriendinnetjes op school heeft ze wel, maar dit onderwerp aansnijden is dan toch moeilijk. Het meenemen van vriendinnetjes naar huis is ook iets dat ze niet snel zal doen. Dat Deveney een meisje met een hart van goud is blijkt wel uit haar dromen over later: “Later wil ik revalidatiearts worden zodat ik andere mensen kan gaan helpen om hun leven na een lastige fase weer op te pakken. Dat doe ik hier in huis eigenlijk ook al een beetje, dus daar ben ik al best goed in!”

IMG-20200528-WA0006.jpg

 

4-6: Sanne en Milan vertellen over hun ervaringen 
 

Als één van je ouders een verslavingsprobleem heeft, komt er veel op je schouders. Het is goed om er over te praten, maar ook af en toe wat afleiding te hebben. Sanne en Milan vertellen hun verhaal en delen hun ervaring over de Talk 'n Joy groep.

 

Talk 'n Joy

Is Talk 'n Joy iets voor jou? Lees meer over de Talk 'n Joy groepen.


 

3-6 Tips van 'oudere' jonge mantelzorgers GGZ [Deel 2 - met dank aan Mediant]

De moeder van Anoniem heeft een bipolaire stoornis. Ze vertelt hierover in het interview hieronder. Ook geeft ze een aantal tips voor jonge mantelzorgers, die nu opgroeien met een vader/moeder met psychische problemen. 

Anoniem, 28 jaar

 

Ik ben een vrouw van 28 jaar, werkzaam in de zorg en momenteel overbelast en arbeidsongeschikt.  Mijn moeder heeft een bipolaire stoornis en dat houdt in dat mijn moeder periodes heeft van manisch zijn of juist depressief zijn. Doordat ik mijn moeder altijd wilde ontlasten, bleef ik zelf met veel vragen en zorgen zitten. Nu ik ouder ben begrijp ik pas wat het is om KOPP-kind (kind van ouders met psychische problemen) te zijn. 

 

Op moeten groeien met een moeder die psychisch ziek is heb ik als zeer belastend ervaren. Ik kreeg als KOPP-kind vaak te maken met onvoorspelbaar gedrag en heftige emoties. 

Door de onduidelijkheid hierover, betrok ik als kind alles op mezelf. 

De onvoorspelbaarheid van de sfeer thuis en de onduidelijkheid over haar gedrag, was voor mij een gebrek aan geruststelling en steun waar ik nu nog last van heb als volwassen KOPP-kind.

 

Ik ben vanaf een jaar of 7 jaar mee gaan helpen in de huishouding, en dat werd al snel een dagelijkse rol. De werkzaamheden die werden opgelegd als kind deed ik dan ook om mijn moeder te ondersteunen en te verlichten. Ik paste mij als kind voortdurend aan de situatie om de rust te kunnen bewaken. 

Ik had als kind al veel verantwoordelijkheden, omdat ik de moederrol op mij nam.  

Ik wilde haar veelal beschermen en verlichten met de huishoudelijke werkzaamheden. 

Dit vergde veel energie en weinig aandacht voor mezelf, ik heb me daardoor niet helemaal goed kunnen ontwikkelen. 

Toen ik een puber werd ben ik met mezelf in de knoop komen te zitten, waar ik tot op de dag van vandaag nog problemen door ervaar. 

Ik ga hiervoor nu in therapie  voor mezelf, maar ook voor mijn gezin. Ik wil graag meer balans en evenwicht in mijn leven. Ik wil gaan leven in plaats van overleven.

 

Ik zie de toekomst positief tegemoet met meer rust en stabiliteit. 

Mijn tip voor alle mantelzorgers pas goed op jezelf, zet jezelf op de eerste plek en wees je bewust van je eigen grenzen en bewaak ze. 

Weet goed voor jezelf hoe je in balans blijft en maak duidelijke afspraken, dan komt het vast goed. Je doet het omdat jij als mantelzorger een hart vol liefde hebt. 

Je zorgt niet altijd voor iemand omdat je het zo graag wilt of kunt, maar omdat het nodig is. Het is fijn om hulp te kunnen bieden en er zijn talloze manieren om dat mogelijk te maken. 

Maar vergeet en verlies jezelf niet.

 

Liefs xXx

Anoniem 28 afbeelding.jpg


2-6 Tips van 'oudere' jonge mantelzorgers GGZ [Deel 1 - met dank aan Mediant]

Bianca heeft een moeder die zwakbegaafd is. Wat dit voor haar betekende tijdens haar jeugd verteld ze hieronder.

Bianca, 34 jaar

 

Mijn naam is Bianca, ik ben 34 jaar en werk als interieur verzorger in een sportschool.

Vanaf dat ik een jaar of 11 was zorgde ik al voor mijn moeder. Doordat zij zwakbegaafd is heeft ze extra hulp nodig. Zorgen voor haar deed ik gewoon vanuit plichtsgevoel. Daarnaast zorg ik ook voor een oude kennis van mijn moeder, dat is een 83 jarige meneer. Sinds twee jaar heb ik geen contact meer met mijn moeder maar zorg nog wel voor de oudere meneer. Hij heeft verder niemand en ik kan hem voor mijn gevoel niet in de steek laten.

Voor mijn moeder deed ik de boodschappen en daarnaast hielp ik met bijvoorbeeld brieven schrijven en opsturen, maar ook het opruimen en schoonhouden van haar woning. Voor de oudere meneer doe ik wekelijks de boodschappen, administratie, post nakijken, en de belastingaangifte.

Zorgen voor mijn moeder vond ik eigenlijk altijd heel normaal. Ik weet niet anders omdat ik het als kind al in mijn schoenen geschoven kreeg. Het is zeker lastig als je geen ondersteuning hebt en je erg alleen voelt. Ik voelde mij vanaf kind daarin erg in de steek gelaten en ik ging dan ook gebukt onder die druk/ verantwoordelijkheid. Een druk die een kind niet hoort te dragen.

Ondanks alles dat ik heb meegemaakt kijk ik nu positiever naar de toekomst, ik heb wel veel geleerd door de obstakels die ik heb overwonnen.

Als ik een tip moet geven aan andere jonge mantelzorgers dan is dat:

Zonder je niet af maar zoek steun. En een goede balans zoeken in de zorgtaken en ontspanning. Neem tijd voor jezelf dat is erg belangrijk, jij bent net zo belangrijk en net zoveel waard als een ander!

Bianca_edited.jpg


2-6: Resultaten peiling jonge mantelzorgers in Coronatijd

De landelijke Alliantie Jonge Mantelzorg heeft een peiling gedaan onder jonge mantelzorgers tijdens Coronatijd. De resultaten zijn verwerkt in een overzichtelijke infographic. In general geven jonge mantelzorgers in ruime meerderheid aan nog meer belasting te ervaren gedurende coronacrisis dan tijdens hun 'normale' mantelzorgtaken. Dit blijkt uit onderstaande resultaten:


- 71% van de jonge mantelzorgers ervaart een grotere emotionele belasting door Corona.
- 56% helpt thuis (veel) meer mee
“Soms voel ik mezelf de maatschappelijk werker
van mijn ouders!”

Zie de overige resultaten en quotes in de infographic hieronder:

Infographic_v6.jpg


1-6: Start Twentse Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 t/m 7 juni is de Week van de Jonge Mantelzorger. In deze week wordt in heel Twente aandacht geschonken aan de ondersteuning van jonge mantelzorgers. Dagelijks worden ervaringsverhalen van jonge mantelzorgers, ondersteuningsmogelijkheden en interessante weetjes van, voor en over jonge mantelzorgers via social media gedeeld.

Jonge mantelzorgers groeien op met een gezinslid met een langdurige ziekte, beperking, psychische problemen en/of verslaving. Dat dit soms ook best lastig kan zijn, weet ook de Twentse Justin, die tijdens de aftrap van de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger en de campagne ‘Deel je zorg’ van het ministerie van VWS online in gesprek ging met Minister Hugo de Jonge, presentator Eric Corton 3FM DJ Frank van de Lende en vlogger Brahim Lakhal. Kijk hun persoonlijke verhalen hieronder terug of kijk via https://youtu.be/KsZLMaj-lcA.

 

Wil je weten waar je in jouw buurt ondersteuning kunt vinden? Kijk dan even bij Support. Hier vind je het gehele overzicht van activiteiten, en organisaties waar jij terecht kunt.


28-5: Landelijke aftrap week van de jonge mantelzorger en start landelijke campagne 'Deel je zorg'

Vier jonge mantelzorgers (Marjet, Vianne, Justin en Renske) gaan onder leiding van Eric Corton in gesprek met minister Hugo de Jonge. Het gesprek gaat over hoe het is om op jonge leeftijd mantelzorger te zijn. We horen persoonlijke verhalen. Belangrijke vraag is: hoe deel jij je zorg met anderen? Met medewerking van 3FM DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal.

Om 14:30 uur start de uitzending via Youtube!

Kijk live mee via https://youtu.be/KsZLMaj-lcA

200183_social-posts_variant01c_1080x1080


Fotografie Eric Corton: Femke Hoogland

27-5: Vooraankondiging landelijke aftrap Week van de Jonge Mantelzorger

Op 1 juni start de Week van de Jonge mantelzorger en de campagne ‘Deel je Zorg’ van het ministerie van VWS. Aanstaande donderdag (28 mei om 14:30 uur) is de landelijke aftrap van de Week van de Jonge Mantelzorger door middel van een live-gesprek tussen minister Hugo de Jonge en een aantal jonge mantelzorgers. Waaronder Justin, 24 jaar uit Enschede. Justin is Ervaringsmaatje bij JMZ Go!.

‘Deel je zorg’ is een campagne voor jonge mantelzorgers. Maar wat houdt dat nu precies in? Eric Corton gaat in gesprek met o.a. Minister Hugo de Jonge, 3FM DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal.' 

Kijk mee op: https://youtu.be/KsZLMaj-lcA

200183_social-posts_variant01a_1080x1080


Fotografie Eric Corton: Femke Hoogland

De Twentse week van de jonge mantelzorgers is in 2019 opgestart door initiatiefnemers: Mediant, Tactus en JMZ Go! en bestaat inmiddels uit diverse partners, die zich inzetten voor jonge mantelzorgers. Uw organisatie ook aanmelden? Neem gerust contact op om de Twentse week van de jonge mantelzorger verder te laten groeien.

logo jmz-go.png
tactus.png
Wij in de Buurt.png
Logo_wijkkracht.jpg
Logo Impuls.png
Logo_Evenmens_RGB.png
logo_Noaberpoort.jpg
Mantelzorg Almelo logo fc.jpg